Formandens beretning v/ Kaare Vissing Tilbage til forsiden

Dansk Skakproblem Klubs generalforsamling den 22. april 1999

Formandsberetning ved Kaare Vissing Andersen

Forkortelser: DSK (Dansk Skakproblem Klub), TD (Thema Danicum), SKB (Skakbladet), LS (Leif Schmidt), HH (Holger Helledie), LL (Lars Larsen), HJ (Henrik Juel), EH (Erik Hansen), SC (Steen Christensen), SV (Steen Vestergaard) og KV (Kaare Vissing).

1. Årets gang i store træk

På nær en enkelt dag er der gået et år siden DSK sidst holdt sin ordinære generalforsamling. Denne konstatering blot for at imødegå eventuel kritik. For det kunne jo være, at DSK's bestyrelse nåede manglende sager i morgen!
Sæsonen 1998/99 hører til de jævnt gode i klubbens nu 67 år lange historie. To af klubbens ledende kræfter, redaktøren LS og kassereren SC, blev ramt af sygdom i efteråret. Alligevel lykkedes det at afvikle begge hovedaktiviteter planmæssigt:
1) Udgivelsen af medlemsbladet TD foregik med så små forsinkelser at vel næppe nogen mærkede noget dertil. Det er yderst beundringsværdigt, at redaktørens LS formår at passe sit arbejde så betimeligt - selv når han er alvorligt syg.
2) Også de månedlige møder har fundet planmæssigt sted. Deltagelsen var ganske vist ringe i krisemåneden november, vistnok kun 5. Udover de nævntes sygdom var jeg selv optaget af opgaver andetsteds.
Lad mig her takke Eigil Johansen, fordi han via Arbejdernes Skakforening af 1904, har formidlet både gode og gratis lokaleforhold.
Hvad angår TD og de månedlige møder, vil jeg i øvrigt vende tilbage til disse to for DSK så vitale initiativer og foretage en nærmere beskrivelse deraf.

Sæsonen var ikke mange måneder gammel, da den oplevede sit klimaks, nemlig udgivelsen af Steen Christensens bog "Terminologi i skakopgaver: Brætter og brikker", 170 s. offset, Kbh. 1998. Pris I 00 kr. Kun 50 eksemplarer!
Denne bog, der definerer og eksemplificerer adskillige fantasibrikker og brætformer, er en "nødvendig lækkerbisken" for de problemister, der ønsker at gå længere end til "trivialskak" - for nu at bruge et nedsættende ord (i al godmodighed) om direkte skak. Bogen er kort anmeldt af LS i TD (okt. 98).
I just nævnte nummer af TD nævnes også bogen "Danske Miniaturer", som LS og HH for tiden arbejder intenst på. Det har i snart en menneskealder været en drøm blandt mange i DSK at få udgivet en sådan. Men først nu, hvor arbejdet er lagt i hænderne på LS og HH, kan vi forvente en snarlig realisering deraf. De to problemister udgør et perfekt makkerpar. LS har i en menneskealder (30 år) vist, at han er manden, der forstår at få selv komplicerede projekter fra hånden. Og HH er Danmarks ypperste ekspert i problemskakkens finesser - selv om skakmatematikeren HJ og terminologibogsudgiveren SC puster ham stærkt i nakken desangående!
Lad mig her sprænge en økonomisk bombe mht. udgivelsen af "Danske Miniaturer". I råskitse lyder mit tilbud således: På vegne af #quot;Vissings Forlag" at udgive bogen for 15.000 kr. mod at DSK derpå køber for 5.000 kr. DSK vil næppe have besvær med at sælge oplagets første trediedel, og mit tab vil højest blive 10.000 kr.

I dagene 25. juli - 1. august afholdt FIDE problemkongres i St. Petersburg. Vor tidligere formand Jan Mortensen deltog som privatperson. Officielt hedder det sig, at han repræsenterede mig, men nogen accept fra min side desangående har han nu aldrig fået. Om end Jan Mortensen er yderst passiv, hvad DSK angår, er det da rart, at han viser flaget for Danmark på den årlige problemkongres.
I februar modtog jeg et fyldigt referat fra kongressen. Dette har jeg fotokopieret, så hver af DSK's bestyrelsesmedlemmer kunne få et eksemplar på et bestyrelsesmøde den 29. marts.
Danmark har i mange år været meget passiv i kongreshenseende og i det hele taget, hvad international organisation angår.
DSK er dog ikke ganske uden internationale kontakter. Klubben udveksler TD med problemblade fra en lang række lande. Og LS, HH og HJ m.fl. har en lang række internationale kontakter, hvilket især kommer TD's turneringer tilgode, idet berømte udenlandske problemister er dommere derfor.

DSK's ledelse har som de foregående år fungeret udmærket. Dette skyldes hovedsageligt LS. Ham er det, der udfører det møjsommelige arbejde med TD, og ham er det, der skaffer foredragsholdere og løserturneringsarrangører til møderne. Det var såmænd også ham, der indkaldte til årets eneste bestyrelsesmøde, der fandt sted i hans hjem den 29. marts.
De øvrige bestyrelsesmedlemmer, kassereren SC, og HJ og EH har også udført et godt stykke arbejde i den forløbne sæson.
Så er det jo let at være formand! Så jeg har nærmest ageret kransekagefigur! Min funktion har mere været at agere kontaktled til Dansk Skak Union og skakspillere i al almindelighed. Desangående har det haft betydning, at jeg eksempelvis som 1. divisionsspiller har haft god kontakt med den danske elite.
Vigtigt er det, at DSK via problemspalten i Skakbladet har et vindue ud mod alle organiserede danske skakspillere, samt at Skakbladets redaktør Thorbjørn Rosenlund og jeg som redaktør af nævnte spalte er ved at få kørt et godt samarbejde i stilling.
Lad mig her yderligere nævne mine problemspalter i den lokale ugeavis, Brønshøj-Husum Avis, og Danmarks Blindeskaks kvartalsblad, Braille-Skak, der udkommer på punktskrift. Og i samme åndedrag EH's problemspalter i klubbladene "En Passant" (Helsingør Skakklub) og "Arbejder-Skakquot; (AS04).
Og lad mig benytte lejligheden til at opfordre alle problemister, der har mulighed derfor, til at slå et slag for skakopgaver i klubblade, lokalaviser, beboerblade, fagblade osv.

Også uden for bestyrelsen - hovedsageligt nogle gæve jyder gør et stort arbejde for DSK, især hvad TD angår:
Holger Helledie, Sabro, udfører et kolossalt arbejde med at redigere TD's Løserturnering- og Originalopgaveafdeling.
HH har med god varsel bebudet sin afgang. Bestyrelsen har med skræk i sinde taget dette til efterretning. Den vil naturligvis forsøge at få HH til at fortsætte, men naturligvis skal han ikke presses utidigt. Et alternativ er, at redaktøren LS delegerer de forskellige grene ud til flere danske problemister, altså til et kollektiv.
Dertil udfører ildsjælen Lars Larsen, Sønderborg, et stort skrivende arbejde i TD, ligesom den tredje jyde, nemlig Steen Vestergaard er begyndt at melde sig på scenen.
Dertil kommer Danny Kristiansen, der i TD fra okt. 98 har haft den forfriskende spalte "Opslagstavlen". Ganske vist bryder den på skolebladsmanér TD's konsekvente og smukke typografi, men dels er den pudsig og dels holder den en vore få gode unge kræfter til ilden!

Lad mig endelig nævne DSK's omfattende bibliotek, der for tiden befinder sig i min skaklejlighed på Håbets alle 14, kælderen. Biblioteket er endnu ikke bragt helt i orden, men jeg glæder mig til, at DSK kan afholde alternative møder der - vore dejlige lokaler i Nørrebro Medborgerhus opgiver vi naturligvis ikke frivilligt.
Desværre har bestyrelsen vanskeligt ved at få DSK-ejede bøger og blade udleveret fra den tidligere formand Jan Mortensen. Denne har endvidere overfor LS (men ikke over for undertegnede selv) anklaget mig for at have beholdt nogle af hans private bøger. Jeg har siden af LS fået at vide, at der bl.a. skulle være tale om klassikeren "320 danske opgaver". Jeg mener dog, at det eksemplar, jeg er i besiddelse af, tilhører DSK's bibliotek - bogen har i hvert fald bibliotekets stempel.
Hvorom alting er, så tror jeg, at DSK's tidligere formand Jan Mortensen i dag er bitter på bestyrelsen i almindelighed og mig i særdeleshed. Jeg tror, at bitterheden skyldes, at en række medlemmer ikke ville acceptere, at DSK's formandsstilling var en passiv livsstilling.
Men vort problem er, at redde de DSK-bøger og -blade, der måtte befinde sig hos Jan Mortensen. Gode ideer efterlyses!

2. Thema Danicum (juli 98 - april 99)

Da jeg ad omveje har hørt om kritik af mine tal for sidste års opgørelse af TD, formentlig grundet på, at kritikeren har tænkt på årgangen 1997, hvor min undersøgelse gjaldt TD'er fra sæsonen juli 97 - april 98, skal jeg her præcisere, at nærværende undersøgelse gælder TD'er for juli 98 - april 99:

TD er udkommet stort set til tiden alle fire gange - hver gang på 28 sider, altså i alt 112 sider. Lad mig først nævne bladets skrivende leverandører:
HH der står for bladets tyngdepunkt, Løserturnering og Opgaveafdeling, hvorfor han har leveret flest sider, nemlig 44½ af de 112.
LS, redaktøren, har skrevet 32. LL, 111%, HJ, 6, Danny Kristiansen, 3, SC, 1, og EH, 1. Dertil har nordmanden Nils Bakke leveret 3 sider.
Endelig har følgende udenlandske problemister leveret sider i deres egenskab af dommere: Anders Uddgren (Sverige), 21%, Frantz Pachl (Tyskland), 2, Jim Grevatt (Storbritannien), 2, og Uno Heinonen (Finland), 2.
Tyngdepunktet er som nævnt Løserturneringen- og Originalopgaveafdelingen. Denne udgør 42 af de i alt 112 sider, altså præcis 37½;%. Der er bragt hele 127 opgaver, altså alle originalopgaver, hvoraf de 15, altså bare 11,8 %, er komponeret af danskere.
Af disse er nu 80-årige Lars Larsen en flot nummer et med 6 opgaver. Derefter kommer Steen Vestergaard og Hugo Knuppert med hver 2, samt Leif Schmidt, Erik Hansen og Henrik Juel med hver 1. Endelig har Holger Helledie & Nils Bakke leveret 2.
Mange flere danske opgaver er sendt til optagelse, men har ikke fundet nåde for HH's strenge krav - så meget desto større er æren ved overhovedet at få optaget opgaver i TD!
Årets løser for 1998 blev Juris Grudulis, Letland, der opnåede 644 point af 692 (93%). Som bedste dansker blev Steen Vestergaard nr. 3 med 577 point.

Som pendant til Originalopgaveafdelingen har vi dommene for de forskellige genrer. Her er det lykkedes LS & HH at få en række højt kvalificerede problemister til at afgøre, hvilke opgaver der skal præmieres. Når man betænker, hvorledes domme for få år siden haltede adskillige år bagud, kan LS & HH og de valgte dommere ikke roses nok for betimelighed og aktualitet. Deres indsats fortjener udførlig omtale i denne formandsberetning:

  1. TD's 2-træksturnering 1996 / Dommer: Frantz Pachl (Tyskland);24 opgaver: 1. pr. David Shire (Storbritannien) - 2. pr. Herbert Ahues (Tyskland).
    TD okt. 98, 2 sider.
  2. TD's fantasiturnering 1996 / Dommere: Steen Christensen & Holger Helledie (begge Danmark): 49 opgaver: 1. pr. Chr. Poisson (Frankrig) - 2.pr. Unto Heinonen (Finland).
    TD okt. 98, 2% side.
  3. TD's flertræksturnering 1996-97 / Dommer: Jim Grevatt (Storbritannien): 32 opgaver: 1. pr. Jakov Vladimirov (Rusland) - 2. pr. Alois Johandl (Østrig) - 3. pr. Josef Krawczyk (Polen).
    TD okt. 98, 2 sider.
  4. TD's selvmatturnering 1996-97 / Dommer: Anders Uddgren (Sverige): ? opgaver: 1. pr. Zdenek Libis (Tjekkiet) - 2. pr. M. Schreckenbach & M. Zucker (Tyskland) - 3. pr. Camillo Gamnitzer (Østrig).
    TD jan. 99,2side.
  5. TD's fantasiturnering 1997 I Dommer: Unto Heinonen (Finland): 41 opgaver: 1. pr. Espen Bache (Norge) - 2. pr. Henrik Juel (Danmark!) - 3. A. Hildebrand (Sverige) & N. Dimitrov (Belgien).
    TD apr. 99, 2 sider.
  6. Ændring af Hjælpematdommen 1995 I ved Holger Helledie
    TD okt. 98, 4 side.
Thema Danicum formidler andre turneringer end dem, der er knyttet til Løserturneringen og Originalopgaveafdelingen. Disse har i den forløbne sæson været:
  1. Lynnytårsturnering for komponister/ ved Henrik Juel: "Uventet succes!": 21 komponister og knap 40 bevispartier.
    TD juli 98, 4½ side.
  2. Kompositionsøvelser nr. 52 / ved Leif Schmidt: Udskrivning (hovedsagelig for danske begyndere).
    TD okt. 98, ½ side.
  3. Lynnytårsturnering for komponister/ ved Henrik Juel: Udskrivning.
    TD jan. 99, ½side.
  4. Løsernes Nytårskonkurrence I ved Erik Hansen: Udskrivning
    TD jan. 99, 1 side.
  5. Løsernes Nytårskonkurrence I ved Erik Hansen: Resultat: 13 indsendere, deraf 8 med maksimum. Den heldige vinder blev Danny Kristiansen. Lad det her være en formands ret at udøve lidt! nepotisme ved at citere Erik Hansens sidste ord i artiklen: "En ekstra (flids)præmie går til Pia Vissing Andersen. Hendes usædvanlige grundige beskrivelse af samtlige løsninger fyldte syv A4-sider! Blandt andet påviste hun i 7591 bevisparti i 29.5 træk - dog med flere trækombytninger undervejs."
    Lad pointen til dette citat være, at der altså stadig kommer nye entusiaster til dansk problemskak!
    TD apr. 99, ½ side.
  6. Kompositionsøvelser nr. 52 / ved Lars Larsen og Leif Schmidt: Kun tre indsendere: Bent Muus med 2 opgaver, samt Erik Hansen og Leif Schmidt med hver 1.
    TD apr. 99, 2½side.
  7. Lars Larsens 80 års jubilæumsturnering / ved Leif Schmidt: Udskrivning af en Hjælpemat i 2 træk turnering. Frist 1/1-2000. TD apr. 99, 1 side.
    Lad mig hertil føje opfordringen om, at så mange som muligt - nej alle! - stiller med en eller flere opgaver i denne turnering, så Lars Larsen bliver hædret på værdig vis! Få fortjener det som denne ildsjæl i dansk problemskak!!!
Lad mig derpå komme ind på personalia og portrætter. Et afgørende gode ved redaktøren er, at han altid får den menneskelige faktor med i sit problemistiske arbejde. Han har fint tjek på vennernes fødselsdage og andre data. I den forløbne sæson blev det til disse personalia: Iver Pedersen, nekrolog (juli 98), Kaare Vissing, 50 år (juli 98), Henning Dysted, 75 år (juli 98), Hilding Froberg, 80 år (juli 98), Kjell Widlert, 50 år (Forside! okt. 98), Bjarne Blikeng, 85 år (okt. 98), Lars Larsen, 80 år (Forside! apr. 99) og Nils A. Bakke, Norge, 60 år (apr. 99).
Derudover har LS præsteret to flotte portrætter over nu afdøde danske koryfæer: Rud Prytz (1899-1971), juli 98, 5 sider! Og Poul Rasch Nielsen (1892-1965), apr. 99, 2 sider.

TD har også sine trofaste serier.
"Titelopgaven" er så sikker som noget. Her præsenteres en opgave, næsten altid af en dansk problemist, i øverste venstre hjørne på forsiden. I år var det opgaver af Rud Prytz, juli 98, J.A. Broholm, okt. 98, Erik Andersen, jan. 99, og Lars Larsen, apr. 99.
Halvt så trofaste er serierne "Kend dine klassikere" og "Det populære kvarter", der hver især er repræsenteret med to artikler. I sidstnævnte serie skrev LS om krydsskak, juli 98, og LL om fortsat forsvar, jan. 99.

Af øvrige problemistiske artikler nævner jeg i flæng:
"Retromatter" (på grundlag af Niels Høegs produktion) af LS, okt. 98 - "Nyt fra tretræksfronten" af LL, okt. 98
"ARPA-turneringen" af LS, okt. 98 - "En nytårshilsen fra 1929" af LS, Forside! jan. 99 "Danske turneringsudmærkelser" (præsenterende 7 opgaver af LL, 2 af HJ og 1 af HH (version af Kuligin)) af LL, jan. 99
"Organiske 3- 0g flertrækkere kombiner! med modellmatter" (norsk) af Nils Bakke, jan. 99. - "Selvspærringer" af LL. apr. 99 - "20 løbere" (igen på grundlag af Nils Høegs produktion!).

Lad mig slutte min gennemgang med Danny Kristiansens "Opslagstavlen", hvor dobbeltvinderen af TD"s Løserturnering, en sand skakkulturarbejder, leverer pudsige og bizarre indslag - en spalte der synes at være kommet for at blive!

Lad mig sammenfatte med at sige, at Leif Schmidts hovedværk blandt mange værker, nemlig det nu 94 numre store Thema Danicum, i dag står som et velkonsolideret skakblad, hvis både typografi og indhold byder på en pletfri æstetisk nydelse! Der bliver noget at fejre om halvandet år, når nummer hundrede udkommer!

3. Problemspalten i Skakbladet - DSK's ansigt udadtil

Men vi må aldrig blive os selv nok! I snart 2½ år har jeg som redaktør af problemspalten i Dansk Skak Unions månedsorgan Skakbladet haft et godt samarbejde med dette blads redaktør, Thorbjørn Rosenlund. Der er hver måned udkommet ½ - 1 side problemskak. Hver gang 5 opgaver (på nær en gang, hvor der var 6) - heraf mange originalopgaver. Dertil har der været lejlighed til at offentliggøre artikler, præsentere problemister og frem for alt annoncere næste månedlige møde i DSK.
Lad mig opsummere de væsentligste indslag:

Maj 98 3 originalopgaver af Leonid Makaronez, Israel.
Juli 98 Artiklen "Det romerske parallelogram".
Aug. 98 3 originalopgaver, nemlig LL, LS og Steen Vestergaard, hver 1.
Dertil skrev Thorbjørn Rosenlund en næsten side lang artikel "Anderledes og sjovt" om DSK's nye og yderst aktive medlem Steen Vestergaard.
Sept. 98 6 originalopgaver tilegnet KV: af Bent Muus, Hugo Knuppert, EH, LS, LL og HJ.
Nov. 98 5 originalopgaver - alle af svenskeren Christer Jonsson
Artiklen "Hjælp til hjælpematter"
Dec. 98 3 originalopgaver af Christer Jonsson
Jan. 99 2 originalopgaver, EH og KV hver 1
Feb. 99 1 originalopgave af KV
I alt 26 originalopgaver ud af samlet 61 opgaver, altså næsten 43 % - udmærket!

Fornyligt opkastede entusiastiske Steen Vestergaard den idé at uddele diplomer til løsere, der opnåede et vist antal point. Denne ide er allerede godkendt og mangler kun nærmere præcisering.

4. DSK's møder

Disse har så konsekvent som nogensinde fundet sted hver måned - DSK holder end ikke sommerferie. Idet jeg ikke selv har været med til 2-3 af møderne, mangler disse data. Hvor intet er nævnt, har møderne fundet sted på torsdag aftener.
Lad mig summere:

14. maj 98 "Vi tager et par opgaver med hver" - deltagerantal ukendt.
20. juni 98 (KV's kolonihave - lørdag eftermiddag) "Vi tager et par opgaver med hver" - pænt solskin! - 9 deltagere!
Efter mødet beså de fleste af mødedeltagerne KV's skaklejlighed, Håbets alle 14, kælderen.
30. juli 98 (Eigil Johansens hjem) "Vi tager et par opgaver med hver".
Aftenen skulle byde på årets clou, nemlig SC's nye bog "Terminologi i skakopgaver: Brætter og brikker". Dertil blev mødet et glædeligt gensyn John Tornerup. - 9 deltagere!
10. sept. 98 Foredraget "Illegal Cluster" ved Henrik Juel - 10 deltagere!
8. okt. 98 "Quiz- og løsningskonkurrence" ved LS, der grundet sygdom desværre ikke selv kunne komme. Selv var i Fredericia (turneringsleder ved de blindes DM). - deltagerantal ukendt.
12. nov. "Vi tager et par opgaver med hver" - deltagerantal ukendt, vistnok kun 5.
10. dec. 98 Hyggeaften - 6 deltagere!?
14. jan. 99 Løserturnering ved EH: 7 løsere: Øvede: 1. HJ, 18p (max) (1.13 time) - 2. Bent Muus, Bent Muus, 18p (2 timer) - 3. KV, 16 p (33 minutter!?). Mindre øvede: 1. Hans Bjerring, 13p - 2. H.C. Hansen, 7p - 3. Bjørn Nielsen, 6p - 4. Louis Mose, 5p. Sidstnævnte modtog ekstra bogpræmie udsat af Brønshøj-Husum Avis.
11. feb. 99 "Vi tager et par opgaver med hver" - Glædeligt gensyn med vor kasserer SC. Der var flere vægtige indslag: LS gennemgik berømt selvmat i 8 træk af Walther Jørgensen. Opgaven havde efter et halvt århundrede på bagen pludselig vist sig biløselig - LS viste hvorledes "hullet kunne stoppes"! - HJ viste bevispartier - Bjørn Nielsen viste fantasiopgaver af egen avl - Flemming Karlsen fra Roskilde var dukket op (fordi KV i SKB fejlagtigt havde annonceret Henrik Juels foredrag - (intet er skidt, uden at det er godt for noget!) - Karlsen havde en bog med indeholdende svenskeren Gannholms pudsige opgaver - Som "straf" påtog KV demonstrere to af disse. Med mere! - 12 deltagere!!
11. marts 99 Foredraget "Bindingsmodelmatter" af Henrik Juel - 14 deltagere!!!
(Nils Hirtsgaard fra AS04 kiggede ind ad døren, og KV prøvede at lokke ham bare et skridt indenfor, så han kunne tælles med, men det gik hverken Hirtsgaard eller de øvrige mødedeltagere med til!?)
Sammenfattende kan man sige, at med LS som organisator af møderne, EH som arrangør af løserturneringer og HJ som en blændende foredragsholder, ligger DSK's møder i de bedste hænder.
Kan vi dertil vedligeholde og øge de seneste to møders deltagelse, går vi en ny guldalder i møde!

5. Visioner

Jeg mener at have dokumenteret, at DSK for tiden befinder sig i en god periode, hvad angår det organisatoriske, men at klubben råder over for få problemister af internationalt format.

Jeg anmoder derfor hver enkelt om at øge sine aktiviteter, hvad angår deltagelse i såvel løser- som komponistturneringer - Man kunne passende starte med Lars Larsens 80-års fødselsdagsturnering!
Det er endvidere mit håb, at vi alle fremover vil missionere vores vidunderlige hobby til andre skakspillere og at vi blandt kommende nye, unge medlemmer må finde erstatninger for Holger Helledie m.fl., der nu i mange år har trukket et stort læs.
Lad mig slutte med at citere den vidunderlige danske problemist Rud Prytz: "Alt er tilladt - undtagen det kedelige!"

Kaare Vissing Andersen