45th World Congress of Chess Composition v/ Bjørn Enemark Tilbage til forsiden

In English
Den 45. kongres for skakkomposition blev afholdt i begyndelsen af september 2002 i byen Portoroz i Slovenien. Som eneste dansker stillede jeg op til det hele: var delegeret, deltog i løserturneringen og i adskillige af de udskrevne kompositions-turneringer. Nedenfor har jeg skrevet om konferencen set med danske øjne.

Svært at komme frem
Den bedste forbindelse var med fly via Trieste, men da jeg fik bestemt mig var stikruten Milano-Trieste totalt udsolgt, mange af pladserne var sikkert købt af skakfolk... Bedste alternativ var via Venedig, og Venedig er i sig selv en rejse værd. Ankom tæt ved midnat, men Venedig var stadig åben. Med 25 gr. ved midnatstide kunne man snildt få en velfortjent fadøl udenfor, når først hotellet var fundet og bagagen på plads. I Venedig er nummereringen ikke pr. gade, men pr. distrikt! Da først det blev klart, var det ikke så vanskeligt at finde hotellet.
Den følgende dag en smule sightseeing (mere tid på $problem->tilbagerejsen) og så ellers to timers togrejse til Trieste, 1½ times ventetid, og to timers busrejse til Portoroz. Registrerings-skranken var netop lukket - men blev dog åbnet igen senere på aftenen efter middagsmaden.

Papirerne
Konferencematerialet var en mappe med papirer og en stor tung bog, der viste sig at være en Statistik Årbog for Slovenien. Ingen billeder, kun tabeller, og så vejede den omkring to kilo. Den leverede jeg $problem->tilbage, og jeg var ikke den eneste.
Papirerne omfattede konferencens program og indbydelser til en 7-8 turneringer med spirituspræmier: Whisky (h#2 med tvilling hvor en sort B blev flyttet fra ét nabofelt til sort konge til et andet nabofelt, et springertræk væk), Champagne (bevisparti med diagonal-ortogonal overensstemmelse mellem to elementer i løsningen), Sabra (h#2 med sort selvspærring), Vodka (h#2 med batteri, hvor aftræks- eller bagbrikken i en tvilling blev flyttet langs batterilinien), Becherova (h#2 med forvandling og fantasi-betingelser og/eller -brikker), Sake (h#2 med en ny fantasibetingelse: spøgelsesbrikker, der genopstår efter slag når den slående brik flyttes), og desuden et par selvmat-turneringer. Meget spændende! Mange hjælpematter, lige noget for mig! Samme aften begyndte jeg på Whisky-temaet. Jeg havde en bærbar computer med og kunne således checke opgaver undervejs uden at skulle kæmpe om de kun seks pladser i det fælles computerrum.

Hotellet
Der var indkvartering på tre gode hoteller, få hundrede meter fra hinanden, smukt beliggende ud til Adriaterhavet. Jeg havde et værelse med stor balkon på tredje sal med udsigt over havet. I strålende solskin, 26-28 grader, vandet var 24.
Området var turistpræget, hotellerne ejede vist et stort område mellem de to små byer Portoroz og Piran.
Halvpension var passende i varmen og især aftensmaden gav mulighed for at snakke med andre deltagere, Graham Lee fra England, Michel Caillaud fra Frankrig, Klaus Köchli fra Schweiz og i særlig grad Vlaicu Crisan og Eric og Laura Huber fra Rumænien.

At være delegat
DSK's formand Kaare Vissing havde lovet at give mig stemmeret på Danmarks vegne, men jeg havde intet hørt fra ham. Han havde dog sendt besked, og jeg blev søndag en af de ca. 30 delegerede og dermed deltager i de officielle møder. Det gav en god indfaldsvinkel, for her sad mange kendte problemister, Kjell Widlert, Uri Avner, Zivko Janevski, bernd ellinghoven, Milan Velimirov, John Rice, Michel Caillaud, Michal Dragoun for blot at nævne nogle stykker.

Quick Composing
Søndag aften var der hurtigturnering i komposition. Kun tre timer, og ingen computere. To temaer, #2: sort selvblokade på 2 felter af forskellig farve, og h#2: hvid forvandling . sort selvspærring og/eller binding. Mindst 100 mennesker sad og sloges med disse to temaer i tre timer. Mine forsøg lykkedes ikke for godt, en h#2 med mange biløsninger og en #2, der kun lige akkurat opfyldte temaet. Vinder af #2 blev Caillaud, mens h#2-prisen gik til et tysk firemandshold.

Løser-turneringer og foredrag
At løse opgaver er en disciplin i sig selv og den er højt placeret i disse konferencer, mens de herhjemme ikke tages særligt alvorligt. Open Solving er for personer, mens mesterskaberne WCSC primært er for hold. Kaare havde det svært sidste år, og han er en væsentligt bedre løser end jeg. Derfor havde jeg ikke forventet det store, og det blev da også til en sidsteplads, både i mandagens Open Solving og i mesterskaberne onsdag/torsdag. Ganske vist føler jeg mig snydt for nogle points for en af de få opgaver, jeg faktisk fik løst - men måske har mit bræt været vendt forkert? Det havde dog ikke været nok til at undgå jumbopladsen.
Tirsdagen bød også på en officiel reception i byen Piran og onsdagen på en serie små foredrag, bl.a. om en tidligere konference i Piran. Specielt morsomt var et indlæg af Peter Gvozdyak fra Slovakiet om cykliske problemer (hvad ellers?), illustreret af to fantasiopgaver af Reto Aschwanden fra Schweiz. I den første var en rose bagbrik i et batteri, meget underholdende. I den anden blev det endnu værre. Halvdelen af brikkerne var magiske og kunne dermed få andre til at skifte farve. Der var mange forførelser bl.a. med alforvandling og det hele blev fremlagt i et hæsblæsende tempo.

Udflugt
En god bid af torsdagen var afsat til en udflugt til en kæmpemæssig labyrint af fantastiske drypstenshuler i Skocjan. Her kunne Tolkiens verden have været. Hulerne kunne være befolket af dværge og kæmper og troldmænd. Gandalf kunne have kæmpet på den smalle bro med 50 meter over og 100 meter under sig, og han kunne være faldet i floden langt nede.
En lang spadseretur gennem et enestående sceneri, der stadig er aktivt. For der er fugtigt og vand siver gennem sprækker og afsætter en smule kalk. I de højloftede huler bliver det til drypsten, men et enkelt sted var der dannet bassiner som i kinesisk landbrug på bjergskråninger.
Chokerende var det at se en af de ukrainske deltagere forlade gangstien og brække en stor tap på 30 cm af, 4-5 cm tyk foroven. På den måde ødelægges fælles naturværdier opbygget gennem hundreder af år.

Valg
Om eftermiddagen var der valg til præsidiet, som det sker hvert fjerde år. Bedrich Formánek trak sig $problem->tilbage efter otte år som formand. Det gav kampvalg mellem John Rice fra England og Andrey Selivanov fra Rusland, som blev vundet af førstnævnte med 15 stemmer mod 12. Desuden valgtes tre vicepræsidenter.

Solving Show
Torsdag aften konkurrerede de ti bedste fra løserturneringerne i matcher, hvor det gjaldt om at løse #2-opgaver på tid, ofte i løbet af få sekunder. Imponerende, hvordan bærer de sig ad?

Fredagen
I det officielle møde ændredes reglerne for løser-titler, så de - lige som FIDEs titler - alene baseres på normer, uafhængigt af om der er fem, ti eller tyve år mellem dem. Ændringen fik $problem->tilbagevirkende kraft og på den konto udnævntes Michel Caillaud og Graham Lee til løser-GM.
Om eftermiddagen var der prisuddeling for de forskellige turneringer. Jeg havde afleveret opgaver til fem af dem, fire hjælpematter og mit første forsøg med et bevisparti. Det var kun på 6.0 træk, men Caillaud gav det en rosende omtale! At komme på tavlen i det selskab er jeg ganske stolt over. Hjælpematterne gav ikke noget, Whisky-opgaven deltog ikke, da den indeholdt en fantasi-brik (en græshoppe) og det var ikke velset.
Om aftenen var der afskedsbanket og mulighed for at sige pænt farvel og måske på gensyn til mange af disse mennesker, der kan se det smukke i noget som gensidige bindinger og den slags.

Bjørn