Litteraturanmeldelse (fra TD 102) v/ Leif Schmidt Tilbage til forsiden

Jeremy Morse: "Chess Problems: Tasks and Records". Foreword by John Nunn.
390 s. bogtr. ill. hft. 2. udgave Faber & Faber 2001. ISBN 0-571-20454-6. Indeholder 850 opgaver af 350 forskellige komponister. Kan købes hos: British Chess Problem Society: Peter Fayers: 2 Beechwood Avenue, Coulsdon, Surrey CR5 2PA, England formedelst 20 £ incl. forsendelse.
Førsteudgaven udkom i 1995 og blev den gang hyldet som et fremragende værk. I denne udgave er fejl blevet rettet og nye rekorder kommet til. Alt opsat systematisk fra den simpleste opgavetype til opgaver med mere indhold.
Allerede som seksårig fik Jeremy Morse via kryds- og tværsopgaver i THE TIMES interessen for tankesport. Så i dag, 66 år efter, har han komponeret og løst utallige opgaveformer, såsom matematiske-, bridge-, og skakopgaver. Som der står i pressemeddelelsen - "I hans fritid havde han en karriere i bankverdenen, bl.a. som formand for Lloyds Bank fra 1977 til 1993. For øjeblikket er han rektor på Bristol University og blev forøvrigt slået til ridder i 1975" - også året, hvor han blev udnævnt til international FIDE-dommer for totrækkere.
Sir Jeremy Christopher Morse (1928-12-10) er naturligvis et kendt navn i Danmark. Vi har også her i bladet vist nogle af hans opgaver i tidligere numre. Bogen indeholder som før nævnt et utal af rekordopgaver, nogle af dem er betegnet med et †, hvilket symboliserer en exceptionel rekord. Og sandelig om ikke en danskers opgave har fået denne betegnelse, at det er Knud Hannemann kan vist ikke undre nogen.

Diagram 1
K. H. Hannemann
Tilegnet Poul Hage
Skakbladet 1932
#2 C+ 15+13
Vis løsning

Opgaven viser seks direkte bondematter med sort konge på samme felt . maksimum af konge-afdækkermatter - også seks!

En anden dansker, der har gjort sig fortjent til at komme med, er Viggo Klausen med en opgave, der dog "kun" er markeret med symbolet *, hvilket symboliserer "god opgave".

Diagram 2
Viggo Klausen
1. Pr. Skakbladet 1947
#2 C+ 11+11Vis løsning

Opgaven viser trækpligt-rekord med seks matændringer fra skinspil til løsning og ialt 13 forskellige matter.

Ialt otte danskere er repræsenteret, det er udover de nævnte: Holger Helledie, Walther Jørgensen, K. A. K. Larsen, Lars Larsen, Poul Rasch Nielsen og H. V. Tuxen.
Vil du have et indblik i rekord-opgaver, kan bogen varmt anbefales - ønsker du blot underholdning ved løsning af opgaver er her også til mange timer.