Nytårsturneringen for komponister (fra TD 103) v/ Holger Helledie Tilbage til forsiden

Dom i Nytårsturneringen for komponister
Dommer: Holger Helledie, Spærrefrist: 1. oktober 2001

Som vanligt udskrev DSK en Nytårsturnering (TD101) og som praksis er - med en noget usædvanlig betingelse. I anledning af den nye Øresundsbro skulle brikkerne i udgangsstillingen danne en "bro", dvs. en vandret linie og med en K og D i hver ende. Det var tilladt at anvende brikker "som fyld", altså uden nogen betydning i opgaven. På i øvrigt samme vis som i mange bogstavopgaver.
Bundne opstillinger er normalt ikke befordrende for det kreative, men 14 opgaver fra 10 forskellige forfattere er ganske pænt. Og heriblandt to forholdsvis nye forfattere!
Jeg har udvalgt følgende opgaver:

Diagram 1
Frank Müller (D)
1. Pr. Thema Danicums Nytårsturnering 2000
S#12 6+2Vis løsning

En udmærket opgave, hvor alle brikker er nødvendige. Fire hvide D-forvandlinger og en sort dronning, der to gange henledes til et andet felt. Som et ekstra plus er begge varianter i tolv træk, og med hver sit offer af hvid dronning. En flot bro!

Diagram 2
Poul Hedegaard Jensen (DK)
1. HO Thema Danicums Nytårsturnering 2000
H#2 B: Sd3 <-> Be4
C: B . alle 3 rækker op
C+ 8+4Vis løsning

Her ser vi den eneste ordentligt byggede bro med et par solide tårne... undskyld "pyloner" - hvem kender i dag ikke det ord! En tiltrækkende løsning i A, mens C-opgaven måske burde være undladt pga. den radikale stillingsændring. De to brotårne (fundamentet b1/e1) giver indtryk af overflødige brikker, men i b/c forhindrer de biløsninger. En ganske god opgave!

Diagram 3
Bjørn Enemark (DK)
2. HO Thema Danicums Nytårsturnering 2000
H#2 2.1.1.1 C+ 3+4Vis løsning

En besnærende lille miniature, hvor det vidunderlige antikritiske træk Dd8 falder i øjnene. Også den anden løsning er god.

Diagram 4
Gianni Donati (USA)
3. HO Thema Danicums Nytårsturnering 2000
Serie-H#6 C+ 8+2Vis løsning

Dette er med det lange spænd (a5/h5) vist noget af en ingeniørbedrift. I virkeligheden drejer det sig om at placere de hvide brikker på en måde, så der ikke bliver biløsninger. Det er lykkedes, og en ganske morsom opgave

Diagram 5
Alessandro Cuppini (I)
1. RO Thema Danicums Nytårsturnering 2000
S#5 B: .sBb4,sBf4
(Forf. "add the legs")
C+ 2+5Vis løsning

En udmærket A-løsning med pladsbytte mellem hvid konge og tårn - tvillingen tilføjer ikke noget nyt.

Diagram 6
Christer Jonsson (S)
2. RO Thema Danicums Nytårsturnering 2000
H#3 B: hSe2 C+ 5+9Vis løsning

En flot bue, men vi må håbe, at trafikanterne kan komme over hullerne b2 og g2!

Deltagere:
Frank Müller (1), Poul Hedegaard Jensen (1), Bjørn Enemark (2), Alessandro Cuppini (1), Gianni Donati (2), Christer Jonsson (2), Edgar Holladay (1=ej tematisk), Rolf Uppström (1), Erik Hansen (1) og Henrik Juel (2).

Diagram 7
Leif Schmidt
Tilegnet Bjørn Enemark 60 år
Original
H#2 2.1.1.1 C+ 5+4
Det var egentlig meningen at diagram 7 skulle bruges ved temaudskrivelsen. Vi blev dog enige om at udelade opgaven, idet det kunne forstås af deltagerne som om man nødvendigvis skulle fremstille opgaven med "pyloner".

Vis løsning

Nu vil jeg passende benytte lejligheden og tilegne opgaven til Bjørn Enemark som gratulation til hans 60 års fødselsdag.