Árpád Molnár (fra TD 105) v/ Leif Schmidt Tilbage til forsiden

Den kendte ungarske problemist Árpád Molnár udgav i 1998 "Helpmate Problems", et lille hæfte med ca. 60 af sine bedste hjælpematopgaver.
Forfatteren er født 1936-03-18 i Budapest af forældre der begge var typografer. Som 15-årig, i 1951, deltog Molnár med en totrækker i TIJDSCHRIFT, der vandt første præmie foran nogle verdensberømte problemister.
Hjælpematternes skønhed lærte han at kende via Dr. György Páros' bøger og dennes mesterværker. Páros var en gudsbenådet problemist, men var også lidt af en pestilens for sine omgivelser, han lagde sig ud med mange kendte ungarske problemkolleger. Molnár skriver, at i Páros' egenskab af formand for den ungarske problemklub skulle man indsende sine opgaver til ham, således at han kunne afgøre om de var gode nok til at blive videresendt til FIDEs albumkomité. Dette forlangende gjorde, at Molnár ophørte med at sende opgaver.
Molnár fortæller også, at han var studerende i Moskva fra 1955 og at han der var med i organisationen af en sit-in på den ungarske ambassade i oktober 1956. Alt dette i sympati med den revolte der fandt sted i Ungarn.
Efter at have forladt Sovjet ville han fortsætte sine studier i Ungarn, men grundet sin deltagelse i demonstrationen i Moskva blev han ekskluderet fra alle ungarske universiteter af den disciplinære kommission. Derefter måtte han tage arbejde som arbejdsmand og var til sin pensionering ansat i et udenlandsk handelsfirma.
Molnár skriver videre, at efter det kommunistiske styres fald er hans liv som pensionist mere normal. Tiden går nu med komposition og han har til dato komponeret ca. 335 opgaver, hvoraf de 155 er hjælpematter.
Chris Feather (GB) har også skrevet et forord, hvori han omtaler Molnárs kreative evner og hans forsøg på hele tiden at forbedre sine opgaver.
I The Problemist juli 1997 skrev John Rice under overskriften "Selected Problems" om opgave 1: "A version of an already good problem... This setting miraculously eliminates the repeated move and slightly unsatisfactory twinning of the original, and is now as good a cyclic helpmate as you are likely to see. It is the third-pin of white units of the c-file that makes it all work".
Bemærk at denne opgave er en version. Hvilket jo beviser Feathers ord om perfektionisme.
Sammen med hæftet sendte Molnár opgave 2, en Letztform af opgave 1. Vi kan gentage, hvad John Rice skrev: "is now as good a cyclic helpmate as you are likely to see".

Opgave 1
Árpád Molnár
V. 1 Pr. Magyar Sakkélet 1982

H#3 3 løsninger C+ 6+10

Vis løsning

Opgave 2
Árpád Molnár
V. 1 Pr. Magyar Sakkélet 1982

H#3 3 løsninger C+ 5+9

Vis løsning