Danske problemister: Niels Høeg Tilbage til forsiden

Niels Høeg
(1876-02-19 - 1951-01-12).


Høeg var øjenlæge i Horsens og blev specialist i Oftalmologi i 1918. Han var formand for lægerne i Vejle-Skanderborg i en årrække. Udover at beskæftige sig med problemskak, studerede han også biller og fandt her flere nye arter. Hans exlibris forestiller da også en kombination af et skakproblem og en bille.
Høeg var en af sin tids mest berømte problemkomponister. Han blev allerede verdenskendt i 1905, da han fremstillede en tretræksopgave med fire forvandlinger af en hvid bonde på en meget elegant måde.
Han var redaktør af Skakbladets problemafdeling i perioden 1907-08 og 1910-14.
I de senere år af sit liv forlod Høeg de ortodokse opgaver og gav sig ind på fantasiens overdrev, hvor han skabte mange fine problemer og lancerede helt nye typer, de såkaldte Høeg-retraktorer, retropatopgaver og subretropatopgaver. Høeg skrev også mange artikler om skakproblemer og flere morsomme noveller over konstruerede stillinger.
Høeg opnåede at komponere over 700 opgaver indenfor alle problemskakkens områder.

Niels Høeg
Deutsche Schachblätter 1937
#2 3+3


Vis løsning


Opgaven er en miniature, der viser temaet Nowotny.

J.P. Toft udgav i 1982 bogen "Niels Høegs Skakproblemer og Artikler i udvalg", trykt af den store danske bogmæcen Walther Jørgensen.
Bogen kan anbefales til læsning, dermed vil man se, at den her viste opgave ikke helt viser, hvor stor en problemist Niels Høeg egentlig var.

Leif Schmidt