Danske problemister: Thomas Jensen Tilbage til forsiden


(43 K)
Thomas Jensen (1824-03-03 - 1877-12-22)

Botanikeren Thomas Jensen regnes for en af pionererne indenfor problemskakken. Han var af sønderjydsk afstamning, hans far var den ansete portrætmaler Chr. Albrecht Jensen.
Thomas tilbragte sin barndom i København, hvor hans far var professor på Kunstakademiet. Han fik teologisk eksamen i 1849, til trods for, at hans interesse lå indenfor naturvidenskaben. Han skabte sig snart et navn ved sit studium af de lavere planter, så han fik tilnavnet "Mos-Jensen". I 1858 kom han til Ranum Seminarium som lærer i naturvidenskab, matematik og tegning.
Da hans syn begyndte at blive svagt, og han ikke mere kunne dyrke plantestudiet, kastede han sig over problemskakken. Som han sagde: "ethvert menneske burde have en kæphest".
Hans opgaver var skarpsindige og dybe i anlægget og så labyrintiske, at det på den tid var svært at afgøre, om hans opgaver var korrekte eller ej.
Han giftede sig med en datter af justitsråd Wulff til Østergaard og fik ikke mindre end ni børn. Så han har haft rigeligt at se til udover sine plantestudier og skakopgaver.

Thomas Jensen
320 Danske Skakopgaver
1901
#2 6+5


Vis løsning


Thomas Jensens samlede produktion af skakopgaver andrager kun ca. 65 opgaver, hvoraf de 32 er selvmatter.

Leif Schmidt