Danske problemister: Victor Holst Tilbage til forsiden


(28 K)
Victor Holst (1844-08-16 - 1924-03-25).

Victor Holst hører til generationen fra problemkunstens barndom. Han var samtidig med så kendte navne som Karl Lorenz Jesper Jespersen og Dr. Niels Høeg.
Det er også perioden, hvor det første danske skakproblem så dagens lys. Den blev komponeret af J.J. Offenburg efter E. del Rio, og findes i "Lommebog for Skakspillere" fra 1815.
Holst er født i Kalundborg og startede sin karriere som lærer på Sejrø. Senere flyttede han til København, og fik arbejde som bogholder.
Da O. A. Schous "Skak-haandbog" skulle genudgives i 1884, blev bearbejdelsen lagt i hænderne på Victor Holst. Dette bevirkede at bogen fik tilført diagrammer, og yderligere fik et afsnit om skakproblemer.
Skakproblemer havde hans store interesse, således har han skrevet flere problemartikler i Skakbladet i begyndelsen af 1900-tallet. Han kom også selv til at redigere opgavespalten i bladet, det var fra januar 1906 til december 1909, hvor han af helbredsmæssige årsager måtte gå af. Til sin død var han også opgaveredaktør på Familie-Journalen.

Victor Holst
Illustreret Familie Journal 1905
#3 4+4

Den stilling, som Holst sidder med på billedet er denne opgave.

Vis løsning


Han har naturligvis komponeret flere opgaver med betydelig mere indhold end den viste. Således kan vi nævne at han bl.a. vandt 3. præmie med en opgave i NATIONALTIDENDES problemturnering i 1881.
En driftig mand, der som problemist fik stor hæder. Han opnåede at få opkaldt den såkaldte "Holst-forvandling" efter sig.

Leif Schmidt